Proč vaříme BEZ LEPKU
V současné globalizované gastronomii se lepek používá často všude tam, kde je potřeba nahradit dražší původní surovinu. Tím se do našeho trávicího traktu dostává mnohem více lepku, než jsme schopni normálně zpracovat a to pak následně může způsobovat různé zdravotní potíže.
My však na zahušťování omáček používáme směs rýžové a kukuřičné mouky, které nejsou geneticky modifikované.
Obvykle vypadá náš jídelníček takto
- Snídaně: rohlík (LEPEK) s máslem, kobliha (LEPEK) nebo jogurt (LEPEK)
- Svačina: chléb (LEPEK) se šunkou (LEPEK)
- Oběd: polévka - vývar s nudlemi (LEPEK), hlavní jídlo - krůtí se sýrovou omáčkou (LEPEK), houskový knedlík (LEPEK)
- Svačina: káva s koláčem (LEPEK), nebo sušenkou (LEPEK)
- Večeře: těstovinový salát (LEPEK), sekaná (LEPEK), kečup a hořčice (LEPEK). Pivečko na konec (LEPEK).
BEZ LEPKU vaříme proto, abychom umožnili prevenci i těm, kteří zatím s lepkem problémy nemají. Často si neuvědomujeme, že vztah mezi nemocí a naším stravováním je velmi úzce spjat. Časový interval mezi tím, jak se nesprávně stravujeme a tím, kdy vypukne nemoc, může být i velmi dlouhý (třeba i desítky let). Lidské tělo se totiž celkem dobře přizpůsobuje našemu nesprávnému stravování, ale není to nekonečné a nemoc nakonec může propuknout.